28 november 2018

Spelen voor Publiek

Workshop Spelen voor Publiek door pianoduo Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov

Deze workshop gaat over podiumangst en hoe hiermee om te gaan. Er is in deze openbare les plaats voor twee solistische kandidaten.

Waarom maak je fouten als je voor publiek speelt? En hoe voorkom je dat? Om podiumangst te verminderen is het belangrijk een stuk vanaf het begin af aan op de juiste manier in te studeren. Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov gaan in deze workshop in op hoe je dit het best kunt doen, zodat je je met meer plezier kunt presenteren. De workshop bestaat uit twee delen: de presentatie, waarin Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov hun ideeën uitleggen aan de hand van drie punten: hoe leer ik een nieuw stuk, hoe studeer ik aan een stuk en hoe bereid ik een stuk voor voor een uitvoering. In het tweede gedeelte van de workshop is er gelegenheid voor twee individuele deelnemers (dus geen duo’s) om te demonstreren hoe ze gewoonlijk thuis aan hun stukken studeren. Elvire en Dimitar zullen dan helpen hun aanpak van het stuk te verbeteren, zodat ze zich veiliger en zekerder voelen op het podium. Ook vragen van toehoorders zijn welkom. Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov beginnen en eindigen hun workshop met een door hen uitgevoerd mini concert. Het aantal toeschouwers is onbeperkt. Er is ruimte voor twee actieve individuele deelnemers. Geef bij aanmelding op welke stukken je wilt voorbereiden.

Elvire Boelee

Elvire Boelee (1989) studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Bart van de Roer en Nata Tsvereli. In juni 2011 deed Elvire mee aan het muziekfestival Music Without Borders aan de Gould Academy in Maine, Amerika. Ze volgde hier dagelijks intensieve masterclasses van Tamara Poddubnaya. Ook gaf ze meerdere solo recitals in Maine. Elvire is actief in het begeleiden en kamermuziek. Elvire vormt vaste duo’s met saxofoniste Sietske Trinks en pianist Dimitar Dimitrov. Ook vormt zij samen met klarinettiste Daphne Schrama en saxofoniste Sietske Trinks het trio Pas de Trois. Ze geeft sinds januari 2014 pianoles via muziekschool Kunst & COO in Oosterwolde, Friesland. Ze volgde masterclasses bij o.a. Paul Komen, Tamara Poddubnaya, Eelko Moolenaar, Vladimir Tropp, Igor Roma, Daniel Wayenberg, Théodore Paraschivesco en Geoffrey Madge.

Dimitar Dimitrov

Dimitar Ivanov Dimitrov (1987) is afkomstig uit Bulgarije. Na afsluiting van zijn middelbare muziekopleiding in Sofia ging Dimitrov in 2006 naar het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij lessen volgde bij de bekende pianiste Dr.Tamara Poddubnaya. In 2007 won hij de Harten Aas Trofee in Groningen en na een eerste prijs bij het regionale Prinses Christina Concours in Groningen drong hij door tot de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in 2007, waar hij eveneens een eerste prijs in de wacht sleepte. De jury noemde hem “een jonge leeuw op de piano in de traditie van de grote Russische pianisten uit het verleden”. Aan de eerste prijs van het Prinses Christina Concours was een optreden als solist met een Nederlands orkest verbonden : met het Noord Nederlands Orkest speelde hij in november 2008 Tchaikovsky’s Piano Concerto no. 1 tijdens een driedaagse tournee door Noord-Nederland. In juni 2010 ontving Dimitar zijn Bachelor diploma aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Op uitnodiging van Jan Wijn, één van de meest gewaardeerde pianopedagogen van Nederland, begon Dimitar vanaf september 2010 aan zijn Master of Music aan het conservatorium van Amsterdam, die hij 2013 behaalde. Vanaf 2014 vormt Dimitar samen met pianiste Elvire Boelee, het piano duo DimitrovBoelee. Ze zijn te horen geweest op radio 4 en hebben meerdere prijzen gewonnen.