28 november 2018

Popmuziek en Improvisatie

Workshop Popmuziek en Improvisatie op de Piano door Jan Meiborg

In deze workshop wil Jan Meiborg de deelnemers enthousiast maken voor blues- pop- en jazzmuziek. Het gaat om snel resultaat, samenspelen, bekende songs en plezier!
De workshop gaat in op de volgende aspecten:
– blues: geschiedenis, harmonieleer, ladders, schema’s, begrippen
– popmuziek: definities, begrippen
– improviseren: akkoorden, ladders en ritme
– speelstijlen, patterns
– pop meets classic: analyseren van speelstijlen, raakvlakken bij componisten zoals Einaudi, Satie, Glass, Sakamoto etc.
– piano & beats: het gebruik van de piano in een elektronische omgeving aan de hand van voorbeelden als Loopstation, Protools, Garageband.

De workshop is bedoeld voor pianisten met minimaal 2 jaar les, gevorderden en pianodocenten ‘klassiek’ die zich willen ontwikkelen.

Jan Meiborg

Jan Meiborg heeft gestudeerd aan de conservatoria van Hilversum, Rotterdam en Groningen in Piano LM (jazz), Keyboard en Electronische Compositie. Jan groeit op met klassieke muziek, maar al snel lonkt de popmuziek: de piano wordt afgewisseld met synthesizers. Dankzij vele buitenlandse concerten (Japan, Australië, Afrika) komt hij in aanraking met andere culturen. De veelzijdigheid in muziekstijlen en een groot beeldend vermogen wordt genoemd als een van zijn speel- en componeerstijlen. Tot nu toe heeft hij 5 albums uitgebracht met de piano als basis, waaronder de serie OrienTTales. Hierin komen Oost en West samen.
Jan Meiborg componeert voor koren, artiesten, ensembles (HJSO, NNO), muziektheater (goov), musical (Aletta, Jacques J.) en toneel (Shakespeare Theater Diever). Zijn muziek is te beluisteren in musea (expositie GoChina! in Drents Museum, De Ploeg in Groninger Museum). Zijn albums zijn op Itunes en Soundcloud te beluisteren. Jan Meiborg heeft een lespraktijk in Meiborg producties (in Groningen en Drenthe), een toonaangevend muziekinstituut in het Noorden van Nederland. Wekelijks komen 80 cursisten naar de studio voor lessen piano, producer, zang, gitaar, DAW en theorieles. Jan Meiborg geeft colleges op scholen en wordt als ervaringsdeskundige ingeschakeld door beroepsopleidingen. In samenwerking met de European Piano Teachers Association, EPTA, verzorgt hij de landelijke cursus popmuziek aan vakdocenten.