28 november 2018

Duo quatre-mains en duo twee piano’s

Openbare les duo quatre-mains en duo twee piano’s door Pianoduo Blaak

Martijn en Stefan Blaak besteden in de workshop aandacht aan verschillende facetten van het pianoduospel, zowel quatre-mains als duo aan twee piano’s, zoals samenspel, toucher en orkestraal denken vanuit de partituur. Voor veel pianisten zal het misschien nieuw zijn om met een partner samen te spelen. Wat komt hierbij kijken, hoe bereid je je voor voordat er samen gespeeld gaat worden, hoe verdeel je de stemmen, wie gebruikt het pedaal, hoe is de handhouding als je aan één piano speelt. Is er een verschil tussen het spelen op één en twee piano’s? Bij het aanmelden voor de workshop als duo graag opgeven of het om quatre-mains duo gaat of om een duo voor twee piano’s. Ook het repertoire dat je als duo wilt spelen erbij vermelden. Er is plaats voor twee duo’s, bij voorkeur één duo quatre-mains en één duo voor twee piano’s .

Aansluitend aan de openbare les speelt het Pianoduo Blaak een recital voor quatre-mains en twee piano’s. De volgende stukken worden uitgevoerd:
– Ouverture ‘La gazza ladra’ – Gioacchino Rossini
– Variationen über ein Thema des Grafen von Waldstein – Ludwig van Beethoven
– Caprice héroique – Camille Saint-Saëns
– Stadium – Diderik Wagenaar
– Paganini Variations – Witold Lutoslawski

Pianoduo Martijn en Stefan Blaak

Het Pianoduo Martijn en Stefan Blaak behoort tot de top van pianoduo’s van hun generatie. De cum laude afgestudeerde broers concerteren op vele podia in o.a. Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Spanje, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Regelmatig zijn Martijn en Stefan Blaak te gast tijdens internationale festivals, zoals het Grachtenfestival Amsterdam, Le Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence (Frankrijk), Green Lake Festival (Verenigde Staten), Sächsisches Mozartfest, Klevischer Klaviersommer, Leipziger Klaviersommer (Duitsland) en La settimana d’arte di Cecina (Italië).
Werken van o.a. Chiel Meijering, Diderik Wagenaar, Francis Shaw en David Rowland werden door het pianoduo in première gebracht. Concerten werden uitgezonden op radio en tv in Nederland, Duitsland, Italië en Frankrijk. Martijn en Stefan ontvingen ‘De Voorziening’, een beurs voor excellerende musici. Mede in het kader hiervan studeerden zij bij Ton Hartsuiker. Zij concerteerden in de beroemde serie ‘Het Zondagochtendconcert’ in het Amsterdamse Concertgebouw, dat live werd uitgezonden voor Radio 4. Sinds een aantal jaren vormt het duo een ensemble met de zussen Charlotte (alt) en Josefien Stoppelenburg (sopraan), waarmee ze actief zijn op de Nederlandse concertpodia (www.brotherssisters.nl). Op hun CD’s ‘Stadium’ en ‘Vesalius’ laten zij hun veelzijdigheid horen in werken voor twee piano’s en piano vierhandig van o.a. Brahms, Debussy, Rachmaninoff en Ravel. Volgend jaar zal het duo soleren met o.a. het Orkest van het Oosten, Sinfonia Rotterdam en Frascati Symphonic (België) in o.a. dubbelconcerten van Poulenc, Mozart en een nieuw werk van de Belgische componist Piet Swerts.