28 november 2018

‘In het huis van de dichter’

Concertlezing door Jan Brokken en Marcel Worms

Schrijver Jan Brokken en pianist Marcel Worms brengen in deze concertlezing een ode aan Youri Egorov. De concertlezing is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken over zijn vriendschap met deze legendarische pianist. Dit programma is sinds 2008 in binnen- en buitenland uitgevoerd. Marcel Worms heeft les gehad van Youri Egorov en speelt in afwisseling met de tekst van Jan Brokken muziek die hij bij Youri Egorov gestudeerd heeft en muziek die Youri Egorov zelf veel speelde. Dat is muziek van Bach Partita 6, eerste deel het Toccata, van Mendelssohn de Variations sérieuses, van Debussy uit de preludes boek II ‘General Lavine’ – eccentric- en tot slot van Scriabin Poème op. 72 Vers la flamme. Er zit een duidelijke chronologische en dramatische opbouw in het programma. De toeschouwer krijgt een beeld van het klimaat in de Sovjet-Unie waarin Youri opgroeide, maar dat hij ontvluchtte, van zijn verblijf in een AZC in de buurt van Rome, zijn begintijd in Amsterdam, zijn onstuimige leven met vrienden en zijn successen. Het was ook de periode waarin de ziekte Aids de kop opstak aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Ook Youri loopt de ziekte op en overlijdt eraan, slechts 33 jaar oud.

Jan Brokken

Jan Brokken (1949) groeide op als domineeszoon in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon. Hij studeerde journalistiek in Utrecht en politicologie in Bordeaux (Frankrijk). Jan Brokken schreef 35 romans, verhalenbundels, reisverhalen en non-fictie boeken. Zijn werk werd in vele talen vertaald. Voor diverse uitgaven ontving Jan Brokken prijzen, dan wel werd hij hiervoor genomineerd. De roman ‘Voel maar’ werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. ‘In het huis van de dichter’ werd bekroond met de Italiaanse Premio Letterario Giuseppe Acerbi. In al het werk van Jan Brokken zit muziek, in ‘Met musici’, ‘Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin’ en in zijn, volgens Maarten ’t Hart “zeldzaam geslaagde meesterwerk”, ‘In het huis van de dichter’. In ‘Baltische zielen’ staan portretten van de componisten Arvo Pärt, Heino Eller, Peteris Vasks en Jurgis Gaizauskas en van violist Gidon Kremer. Geschiedenis speelt eveneens een belangrijke rol in het werk van Brokken. Recent verscheen het enthousiast ontvangen ‘De rechtvaardigen’, hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde.

Marcel Worms

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in 1987 specialiseerde hij zich in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide. Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist. Sinds het seizoen 1992/1993 voert hij het programma ‘Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek’ uit. Van 1996 – 2016 was Marcel Worms bezig met een Bluesproject: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten, uit 55 landen op alle continenten, schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma voerde Marcel Worms in vrijwel al deze landen uit. Het project is vastgelegd op 8 cd’s. Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s, waaronder cd’s met Bachs ‘Goldbergvariaties’ in combinatie met ‘Metamorphosis’ van Philip Glass en met werk van Erik Satie. Op de cd ‘Jazzettes’ is hij met violiste Ursula Schoch te horen in door jazz beïnvloede muziek voor viool en piano uit het interbellum. Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K.Schippers, A.L.Snijders en Marja Vuijsje. Tot zijn vaste kamermuziekpartners behoren fluitiste Eleonore Pameijer, sopraan Irene Maessen, violiste Ursula Schoch en altvioliste Ásdís Valdimarsdóttir.