14 november 2017

Kindercollege ‘Ik hoor, ik hoor, wat jij niet hoort’

Over het kindercollege (voor kinderen tussen 6 en 12 jaar)

Muziek is een ‘taal’ zonder woorden zodat jij er alles in kunt horen wat jij wilt. Een woeste zee, een lekker zomerdagje, een razende trein, een akelige heks of een verdrietig meisje. Klassieke componisten proberen met hun muziek een verhaal te vertellen. Maar hoe doen die componisten dat toch? Hoe laat een componist bijvoorbeeld een zonsopgang horen? Of een winterse storm? In dit kindercollege krijg je allerlei bekende en onbekende muziek te horen waarin een verhaal verteld wordt, waarin iets wordt uitgebeeld. We luisteren naar instrumenten, ritmes, de sfeer. Wat hoor jij in de muziek? Hoor je hetzelfde als je buurvrouw? Tot slot gaan we ook nog zelf aan de slag met iets uitbeelden in muziek. We laten onze fantasie de vrije loop en bedenken misschien zelf wel de mooiste muziek.
Het kindercollege is een ruim uur vol verhalen, fantasie, muzikale spelletjes, wetenswaardigheden, actie en natuurlijk veel muziek! Je hoeft niets zelf mee te nemen, je eigen fantasie is genoeg.

Over Jeroen Swarte

Jeroen SwarteJeroens muzikale passie begon in Emmen. Hij kreeg pianoles van Marijke de Gruil en bracht zoveel mogelijk tijd door op de toenmalige muziekschool. Toen hij 18 was ging zijn grote wens in vervulling: hij werd toegelaten op het conservatorium in Den Haag! Gek genoeg, vindt hij nu zelf, is hij na 2 jaar gestopt en ging Sociaal Pedagogische Hulpverlening doen in Nijmegen. Na zijn opleiding kwam hij in het theater terecht, waar hij muziek componeerde bij voorstellingen. Enkele jaren later ging hij aan de slag als activiteitenbegeleider in de psychiatrie. Al deze ervaringen geven hem nu de mogelijkheid om op veel verschillende manieren met muziek bezig te zijn: als activiteitenbegeleider, als docent muziek op de Hogeschool, als coach van popbands bij de muziekschool, als liedjescomponist, als concertinleider bij het Gelders Orkest en met zijn eigen ‘KlankZaak’, waarmee hij cursussen geeft over klassieke muziek.