Teken je eigen fantasiedier op fijne muziek

Interview met Marion Mencke

Hoe ben je op de combinatie van schilderen en muziek gekomen?

Marion Mencke: “Ik heb zelf piano gespeeld tussen mijn tiende en negentiende jaar. Daarnaast tekende en schilderde ik. Daar wilde ik eigenlijk wel mee verder gaan na mijn middelbare school, maar het werd de KLOS, de Kleuter Leidster Opleiding School. Na die opleiding ben ik allerlei cursussen op het gebied van beeldende kunst gaan volgen, waaronder een opleiding als Specialist Creatief Communiceren. Ik vind het heel positief dat er weer meer aandacht is voor muziek en creativiteit. Uit onderzoek is gebleken dat dit ook heel belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen bij jonge kinderen. Muziek is hierbij een bron van inspiratie.”

Zijn er andere kunstenaars die gebruik maken van muziek?
“Jazeker, bijvoorbeeld expressionistische schilders als Franz Marc en Wassily Kandinsky. Kenmerkend voor hun aanpak is dat zij hun eigen gevoelens en indrukken op persoonlijke wijze uitdrukken. Daarmee weken ze af van een realistische werkwijze waarbij bijvoorbeeld mensen en dieren zo natuurgetrouw mogelijk werden afgebeeld. Zij lieten zich ook in hun kleurgebruik en beeldritmes inspireren door muziek.”

Wat gaan de kinderen in de workshop op 15 april doen?
“Ik laat de kinderen eerst het bekende kinderboek ‘Het blauwe paard’ van Eric Carle zien, een eerbetoon aan de kunst van Marc en Kandinsky. Eric Carle is ook de schrijver/tekenaar van ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Ik laat ook allerlei andere voorbeelden zien van kunstwerken die dieren op een bijzondere, fantasievolle manier afbeelden. Dan komt de muziek erbij, vooral het bekende ‘Carnaval der Dieren’ van Camille Saint-Saëns, waarin allerlei dieren te horen zijn, zoals een leeuw, een zwaan en zelfs een schildpad. Daar gaan we dan met elkaar over praten: welk dier hoor je, hoe beweegt ie, welke kleuren zie je voor je? En dan gaan we aan de slag met krijt en verf en gaat ieder kind zijn eigen fantasiedier tekenen. Natuurlijk mag je je eigen ‘kunstwerk’ na afloop mee naar huis nemen!”